Трансфер фактор ба монгол заншил
Трансфер фактор гэж нэрлэгдэх жижиг уургийн хэсгүүд бидний биөд зохих тунгаар нийлэгжиж үүсч байдаг юм бол, тэр уургийн нийлэгжилт юунаас шалтгаалах вэ? ямар бүтээгдэхүүнд хамгийн ихээр агуулагддаг вэ? Монголчууд энэ бүтээгдэхүүнийг яаж хэрэглэдэг байсан, эрүүл мэндээ хэрхэн дэмждэг, хамгаалдаг байсан тухай асуултууд аяндаа урган гарч ирнэ. Үнэхээр бидний ухаант өвөг дээдэс дархлаа дэмждэг, биеийн тамир, тэнхээ, чалхыг сайжруулдаг бүтээгдэхүүний тухай өргөн мэдлэгтэй байж амьдрал ахуйдаа түгээмлээр ашигладаг байжээ.
1. Трансфер факторыг хамгийн ихээр агуулж байдаг бүтээгдэхүүн бол эхийн ангир уураг билээ. Дөнгөж төрсөн хүүхдэд эхийн ангир уурагтай зүйрлэх ямар ч бүтээгдэхүүн байхгүй нь хэн бүхэнд ойлгомжтой юм. Хүн төрөлхтөн эхийн ангир уурганаас илүү хүнсний бүтээгдэхүүн, өнөөдөр гарган авч чадаагүй байна. Цаашид ч гарган авч чадахгүй болов уу? Учир нь эхийн ангир уурагт бидний гайхамшигт бүтээгдэхүүн гэж нэрлэж буй Трансфер фактор хэмээх жижиг уураг хамгийн ихээр агуулагддагт оршино. Тийм ч учраас 1980-аад оны дундуур АНУ-д эхийн сүүгээр, вирусийн болон бусад эмчлэхэд төвөгтэй эмгэгүүдийг эмчлэх эмчилгээний чиг хандлага хүртэл гарч нэг хэсэгтээ дэлхийд шуугиан тарьж байсан. Үнэхээр ч үр дүнд хүрсэн билээ. Бид одоо ч гэсэн нүд, чих өвдөхөд эхийн сүү дусаадаг, настай хүмүүст төрсөн эхийн хөхний сүү уулгадаг... г.м аргуудыг хэрэглэдэг нь тодорхой жишээний нэг хэсэг юм. Эхийн сүүгээр эмчлэх энэ арга нь бол угтаа трансфер фактораар эмчлэж байсны жишээ бөгөөд гарч байсан үр дүн нь трансфөр факторын үйлчилгээний үр дүн билээ. Эхийн амгир уураг эм мөн үү! Эсвэл хоол хүнс үү гэж ямар ч хүнээс асуусан - хүн төрөлхтөнд юугаар орлуулашгүй хоол хүнс гэж хариулах нь дамжигтүй. Та ч бас тэгж хариулах биз ээ. Гэхдээ эхийн ангир уураг ямар ч хүчтэй эм, витамин, бусад эмчилгээний бэлдмэлээс илүү хүүхдийн эрүүл мэндийг хамгаалж, бас эрүүл байлгаж чадна. Трансфер фактор эм биш, гэхдээ таны дархлааны системийг хэвийн ажиллуулж, зохицуулга хийж улмаар эрүүл байлгах гайхамшигт бүтээгдэхүүн гэж бичиж байгаагийн учир өрдөө л энэ.
2. Амьтны халуун цус уух, хүнсэнд хэрэглэх. Их Монгол улс байгуулагдаж, алс холын аян дайнд явах үедээ, цэрэг эрс маань, мориныхоо, бусад зэрлэг амьтдын цусыг уудаг байсан тухай түүх сударт бичиж үлдээсэн байдаг. Одоо ч гэсэн бид хавар яргуй идсэн гөрөөсний цус, хулангийн цус, бүр олдохгүй бол яргуй идсэн ямааны цус уудаг шүү дээ! Ингээд нэг жилийн хүч тамираа авлаа, энэ жил өвдөөгүй нь тэр уусан цусны хүч гэж ярихыг та сонссон л биз.
3. Амьтдын дотор эрхтэн түүхийгээр идэх. Элэг нь муудсан хүн - элээний элэг идээд сайжирсан, нойр булчирхай өвдсөн хүн - тарваганы хүн мах идээд бие нь сайжирч эдгэсэн, зүрх өвдөөд туулайн зүрх идээд бие сайжирч эдгэсэн, уушиг муудвал чонын уушиг сайн. Ингээд бичээд байвал нилээд урт дараалап болох учир орхиё.
4. Малын сүү, саам уух. Цагаан гүүний саам, улаан ямааны сүү, улаан үнээний сүү, ингэний хоормог, бяслаг бусад цагаан идээг өргөн хэрэглэж, орчин үед энэ чиглэлийн эмчилгээний сувиллууд зайлшгүй шаардлагатай эмчилгээний нэг хэсэг болоод байна.
5. Түүхий өндөг хэрэглэх. Өндөгийг түүхий байдлаар нь уух, маск тавих, дутуу болгож идэх г.м
Энэ бүх баримтууд нь монголчууд хэрхэн эрүүл байхаа мэддэг биеийн дархлаа, чалх сайжруулдаг хүнсний бугээгдэхүүний тухай өргөн мэдлэгтэй байсны нотолгоо юм. Өөрөөр хэлбэл, эдгээр хүнсний бүтзэгдэхүүнүүдэд трансфер фактор ихээр агуулагдаж, эмчилгээний гайхамшигтай үр дүн өгөх үндсэн шалтгаан нь болдог байна.
Бидний дээр дурьдсан бүтээгдэхүүнийг дандаа түүхийгээр нь хэрэглэж байсныг та анзаарсан биз. Учир нь тухайн бүтээгдэхүүнийг буцалгавал трансфер фактор төдийгүй бусад өвөрмөц УУРГУУД задарч үүргээ гүйцэтгэж чадахаа больдогт оршино. Ялангуяа бидний хэт нийгэмшсэн, техник технологи хурдацтай хөгжсөн өнөө үөд түүхий хүнс, түүгээр ч барахгүй хагас боловсруулсан бүтээгдэхүүнээс халдвар, хордпого, харшлын ямар их эрсдэл гарч байгаа тухай бид өдөр бүр телөвизийн мэдээгээр үздэг гэдэгтэй та бүхэн санал нийлэх болов уу? Одоо тэгвэл дархлааны системийг хэвийн байлгахын тулд ямар нэгэн амьтны цус уух, түүхий эрхтэн идэх, түүхий сүү уух, түүхий өндөг идэж уух олон олон эрсдэл хүлээхээс татгалзаж болно.
Танд энэ бүхнийг хэд дахин илүүтэйгээр орлож чадах трансфер фактор гэдэг бүтээгдэхүүн нэгэнт бий болжээ. Эцэст нь дүгнэн хэлэхэд трансф-р фактор гэдэг бол ямар нэгэн химийн аргаар гаргаж авсан нэгдэл биш, ургамал биш, витамин биш, минерал биш, эм бол бүр ч биш, таны биөд байдаг таны эрүүл байхын үндэс болсон дархлааны гол зохицуулагч, гайхамшигг үр дүн гаргаж чадах уургийн молөкулын жижиг хэсгүүд юм.